Skriv ut

Dynamite Bob

Dynamite Bob, född 29 juni 1852 i Tombstone, Arizona.
Tombstone var en blomstrande stad på den tiden eftersom det fanns gott om silverfyndigheter i området som lockade dit många lycksökare.

Dynamite Bob började tidigat att arbeta för diverse lycksökare som letade efter detta silver.
Dynamit och sprängning har alltid intresserat honom, och nästan jämt när det var dags för sprängningar så var det Bob som fick äran att placera ut och spränga dynamiten.
Med tiden så blev han bättre och bättre på detta, och blev eftertraktad bland lycksökarna eftersom han på ett väldigt effektivt sätt lyckades få fram både silver och guld ur markerna.

Under flera år runt 1870-talet kunde Bob helt och hållet själv välja vem eller vilka han ville arbeta för eftersom han skapat sig ett riktigt namn, “Dynamite Bob” och därigenom en framgång med bra inkomst till följd av detta.

Framgången och pengarna gjorde att Dynamite Bob kunde leva ett bra liv och han hängde ofta på “The Oriental Saloon” som drevs av den ännu mer kända Wyatt Earp.
Dynamite bob fick även lära känna Wyatts bröder Virgil och Morgan, och blev god vän med dem alla.

Den 26 Oktober 1881, hade en fejd utvecklas mellan Earp bröderna och ett gäng lett av Ike Clanton och som kulminerade i den mest berömda eldstrid i västra folklore - “the Gunfight at OK Corral”. Tre av Clanton gänget dödades, medan Ike och ytterligare en sårad medlem lyckades rymma. De tre Earp bröderna - Virgil, Wyatt och Morgan - tillsammans med Doc Holliday och Dynamite Bob överlevde. Både Morgan och Virgil skadades, och Vergil fick senare lämna sin roll som “town marshal” efter denna händelse.

I Mars 1882 blev Morgan Earp Skjuten i ett bakhåll som visade sig vara en hämnd från ovan tidigare nämnda eldstrid.
Dynamite Bob skulle varit på plats även han, men klarade sig tack vare att han just denna dag ännu en gång urförde sina sprängtjänster. Så man kan säga att dynamiten faktiskt räddat livet på Dynamite Bob.

Efter att ha anklagats för dessa mord, flydde Wyatt och Josie Arizona och Dynamite Bob till Colorado. Unde de närmsta åren så besökte de många av städerna i väst där gruvdrift pågick. De dök upp i Coeur d'Alene, Idaho och 1886, bosatte de sig i högkonjunktur San Diego, där Wyatt och Bob investerade i fastigheter och salonger.

1897 återvänder så Dynamite Bob till USA, nu med ca $50.000 dollar på fickan. Trots att han har mycket pengar så är detta inget som märks utåt. Han väljer att leva ett enkelt liv med bara något högre standard.

Numera åker Dynamite Bob runt i landet och besöker alla vänner han fått under årens lopp. Han syns bland annat på High Chaparall, Hudson Bay i Svanskog, Scandinavian Country Fair i Furuvik och på Camp Chinook i Älvkarleby.
Givetvis kommer han även att resa land och rike runt tillsammans med Peacemakers.
Här nedan lite filmer från tillställningar som Dynamite Bob besökt

Peacemakers westernshow Furuvik 2012Tågrån High CaparralDop av medlemmar i High Chaparral Western ClubSalutskjutning vid bröllop i High ChaparralSvenska Mästerskapen i CAS-skytte 2011Salutskjutning i Indianbyn, SträngnäsCamp Chinook rendez-vous 2011Tillbaka